Bucurie în comunitatea noastră Când pe munte, când în apă

Sărbătoarea familiei

Comunitatea „Isus, Bunul Păstor” din Roman a trăit duminică, 9 august 2009, bucuria celebrării sărbătorii familiei. Din dorinţa exprimată de către parohul comunităţii, pr. Francisc Fărcăşel, de a reuni familiile într-un moment al anului când acest lucru ar fi mai uşor realizabil, în această zi a avut loc o sărbătoare care şi-a propus să-i aibă mai aproape pe cei care şi-au jurat fidelitate în taina sf. Căsătorii şi care în acest an au împlinit „o sumă rotundă”.

„Familia este în criză, dar mai mult decât criza morală şi financiară, este în criză credinţa. Să ne reîntoarcem la credinţă şi să trăim credinţa. Să ne fie un impuls spre a fi mai mult momentele prilejuite de împlinirea a 5 ani de existenţă a parohiei şi sărbătoarea familiei din acest an, rugându-ne împreună în marea familie a parohiei «Isus, Bunul Păstor»”.

Aceste cuvinte, aparţinând pr. Francisc Fărcăşel, parohul comunităţii „Isus, Bunul Păstor” din Roman, fac parte din mesajul inclus în editorialul cu nr. 57 al publicaţiei Raze de speranţă, adresat întregii comunităţii, dar într-un mod deosebit familiilor care în acest an au împlinit „o sumă rotundă” de ani, de când s-au unit în taina sfântă a sacramentului Căsătoriei.

Astfel că, încă din dimineaţa zilei de duminică, 9 august, tinerii parohiei „Isus, Bunul Păstor”, care de altfel şi-au dat aportul pentru o desfăşurare cât mai reuşită, au fost prezenţi pentru stabilirea ultimelor detalii pentru o mai bună organizare a sărbătorii. La intrare în biserică, înainte de sf. Liturghie, familiilor sărbătorite li s-au împărţit ecusoane pe care erau trecute numele şi numărul de ani de când împărtăşeau bucuria de a fi împreună cu persoana aleasă, în taina sf. Căsătorii, pe fundalul cărora simboluri ale căsătoriei dădeau culoare şi o nuanţă specifică momentului trăit.

La predică pr. paroh, făcând referinţă la cuvântul evanghelic al zilei, a accentuat importanţa permanentizării soţilor în raportul de iubire rezultat din împărtăşirea cu trupul şi sângele lui Cristos. A subliniat, de asemenea, rolul părinţilor în misiunea lor de educatori faţă de copiii lor. Cuvântul de edificare sufletească nu a fost lipsit şi de un anumit aspect practic al trăirii familiale, întărit şi cu pilde: necesitatea de a fi martori ai iubirii într-o lume lipsită de valori, importanţa dialogului între parteneri şi într-un mod special cu Dumnezeu. Un anumit aspect sensibil al cuvântului de încheiere l-a constituit îndemnul de a trăi bucuria de a fi împreună.

Pentru ca sărbătoarea să fie trăită într-un mod mai deplin şi mai personal de familiile sărbătorite, lecturile, rugăciunea credincioşilor şi momentul de oferire al darurilor – ofertoriul -, au fost susţinute de familiile aniversate.

Odată cu terminarea sf. Liturghii, momentul de apropiere şi împărtăşire al familiilor şi al celor prezenţi în casa Domnului nu s-a încheiat aici. Celor sărbătoriţi li s-a intonat un sincer „La mulţi ani”, s-au împărţit flori, iar printre felicitările acordate celor sărbătoriţi se ascundea, timid, câte o lacrimă de fericire, expresie a bucuriei de a fi alături de Domnul, împreună cu persoana, în comuniune cu care au ales să crească în armonia iubirii. Mai departe, au fost invitaţi la momentul special pregătit pentru ei, care avea să aibă loc în seara aceleiaşi zile. Astfel că sărbătoarea a continuat cu petrecerea organizată la Centrul Pastoral Parohial „Ioan Paul al II-lea”, începând cu ora 19.00, atmosfera fiind destinsă de muzică, dansuri, jocuri, menite, într-un mod special, să sugereze importanţa şi valoarea existenţei lor în cadrul căsătoriei.

Pr. Iulian Roca

Albumul foto Sărbătoarea familiei (9 august)

Lasati un comentariu