Conventul capucin

Conventul „Sfântul Padre Pio”

Casa de formare filozofie-teologie

Adresa: str. Sucedava, nr. 7 bis, 611062 – Roman

tel.: 0233/744559

site: www.ofmcapucini.ro

Conventul Fratilor Minori Capucini, “Sf. Padre Pio” din Roman:

Guardian şi spiritual: pr. Flavian Faraoanu

Maestru şi vicar: pr. Leonard Ghiurca

Vicemaestru şi econom: fr. Anton Hodea

Fraţii Minori Capucini sunt o ramură a Ordinului Franciscan, a căror carismă este de a trăi Sfânta Evanghelie. Ei au ajuns pentru prima oară în România în anul 1642, provenind din Italia. Prezenţa capucinilor în România a supravieţuit într-un singur convent, încredinţat circumscripţiei de Ungaria, situat la Oradea, fiind construit în anul 1727 şi reconstruit ca urmare a unui incendiu din 1836, împreună cu biserica dedicată Vizitei Fericitei Fecioare Maria.

roman22Data de 30 octombrie 1983 constituie o nouă ocazie providenţială pentru implantarea ordinului pe pământul României. În acea zi, papa Ioan Paul al II-lea l-a proclamat fericit pe venerabilul Ieremia Valahul. Acest umil frate, născut în 1556 la Tatzo, mic sat de ţărani şi păstori în Valahia Minoră (actuala Moldovă Inferioară), după ce simţi o puternică chemare interioară de a merge în Italia, „acolo unde erau buni creştini – astfel îi spusese mama sa –, unde călugării erau toţi sfinţi şi era papa, Vicarul lui Cristos”, după un drum lung cu multe peripeţii, în 1578, ajunge la Napoli, unde intră în Ordinul Fraţilor Minori Capucini. În cei 46 de ani de viaţă religioasă i-a slujit îndeosebi pe cei bolnavi, a făcut să strălucească carisma supranaturală a carităţii şi darurile Duhului Sfânt.

La 8 mai 2005 s-a constituit Custodia de România, avându-l ca patron pe fericitul Ieremia Valahul. Astăzi, în România, fraţii capucini sunt prezenţi în şase localităti: Oneşti, Roman, Borzeşti, Nehoiu, Braşov şi Sighetul Marmaţiei.

Conventul CapucinConstruit  în anul 2005, în localitatea Roman, Conventul „Sfântul Padre Pio” funcţionează ca şi casă de formare pentru fraţii care se pregătesc pentru profesiunea perpetuă şi totodată pentru Preoţie. În această perioadă, fraţii, după normele date de Biserică, se pregătesc pentru ordinele sacre, dar ţinând cont şi de caracterul fraternităţii noastre. În afară de disciplinele de filosofie şi teologie pe care le studiază, fiecare frate, după propriile capacităţi, în decursul întregii perioade de formare, se angajează în mod specific în fapte de apostolat, ţinând cont de necesităţile pastorale ale timpurilor noastre.

Tot aici s-a deschis şi un „grup de rugăciune”, avându-l ca patron pe sfântul Padre Pio, cel care şi-a dedicat toată viaţa rugăciunii şi pastoraţiei, mai ales la scaunul de spovadă, unde cu ajutorul lui Dumnezeu a reuşit să convertească multe suflete, chiar şi acolo unde nu mai era nici o speranţă.

roman22 (1)Teritorial, Fraţii Capucini din Roman aparţin Parohiei „Isus, bunul Păstor”, unde în comuniune cu părintele paroh Francisc Fărcăşel activează în diferite planuri pastorale.

La cererea unor persoane laice de a urma spiritualitatea sfântului Francisc în starea lor de viaţă, se întâlnesc periodic pentru a aprofunda şi a cunoaşte viaţa acestui sfânt, cu dorinţa de a profesa voturile specifice Terţiarilor Franciscani (Ordinul Franciscan Secular). Terţiarii sunt persoane căsătorite care, conform muncii pe care o prestează în societate, îl fac cunoscut pe Dumnezeu prin exemplul vieţii lor în spiritul franciscan.

Noi îi încredinţăm lui Dumnezeu toate persoanele care se încredinţează rugăciunilor noastre, cât şi acele persoane care ne fac bine şi cerem din partea voastră ca să puneţi o intenţie în rugăciune pentru toate persoanele consacrate, pentru ca să-şi îndeplinească bine misiunea, fiecare comunitate după carisma proprie, şi să lucreze cu multă râvnă pentru mântuirea sufletelor.