Istoric

Parohia „Isus, Bunul Păstor”

Începând cu data de 1 august 2004, în partea de sud a oraşului Roman a luat fiinţă o nouă parohie romano-catolică cu hramul „Isus, Bunul Păstor”, care se celebrează în a patra duminică după Învierea Domnului. Parohie are în componenţa sa circa 591 de familii, cu aproximativ 1.835 de credincioşi. Motivele principale care au condus la înfiinţarea acestei noi parohii au fost: dorinţa episcopiei pentru o mai bună pastoraţie a tuturor credincioşilor, posibilitatea unei reînnoiri sufleteşti, distanţa mare până la celelalte biserici din oraş etc.

Luarea în primire a noii parohii a avut loc duminică, 8 august 2004, la ora 16.00, la capela înălţată pe str. Sucedava, nr. 4, amplasată lângă Şcoala Generală Nr. 9. Alături de noi s-a aflat Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, care a declarat solemn înfiinţarea aceste parohii şi a sfinţit capela. Cu acest gând am venit aici pe malul Moldovei, la 1 martie 2004, când mi s-a încredinţat misiunea de a forma o mare parohie în acest cartier predestinat parcă, numit „Favorit”, şi de a înălţa o biserică pentru aceşti credincioşi bravi. Ce mai mulţi ne aducem aminte de acest loc neglijat, plin de bălării şi spini, unde trona în mijloc un monument comunist. Acest loc, iată, a devenit un centru de spiritualitate, de comunicare între oameni şi de iubire în Domnul.

Şi mai mare a fost bucuria când, când la 17 mai 2005, a fost sfinţită piatra de temelie a bisericii de către episcopul Petru Gherghel. Timpul s-a scurs repede şi iată că la 25 decembrie 2006 am celebrat primul Crăciun în biserică, având în mijlocul nostru pe episcopul auxiliar Aurel Percă. În nici măcar 2 ani, această comunitatea tânără „favorită”, a trăit un eveniment istoric: sfinţirea bisericii. Nu se poate trece cu vedere bucuria enormă de pe chipurile credincioşilor, cărora nu le venea să creadă minunea pe care Domnul a făcut-o în favoarea lor.

O bucurie particulară pentru comunitatea noastră a fost constituită de numirea unui părinte vicar. După lungi aşteptări, în care speranţa comunităţii de a primi un preot vicar a mai fost şi dezamăgită, prezenţa noului părinte vicar a împlinit toate aşteptările şi speranţele. De la 1 august 2011 în parohia noastră a fost numit vicar pr. Emanuel Bejenaru.

Situaţia spirituală a familiilor este bună. Din rândul credincioşilor acestei parohii sunt un preot şi 2 seminarişti. În parohie sunt mulţi tineri, adolescenţi şi copii, pentru aceştia planificându-se diverse momente de formare şi întâlnire (cateheze, grupuri de rugăciune, cor, revista parohială, site parohial, momente recreative, etc. Programul liturgic al bisericii este următorul: zilnic, în timpul săptămânii, se celebrează Sfânta Liturghie la ora 07.00 şi la ora 18.00; duminica şi în sărbători se celebrează Sfânta Liturghie la 09.00,la 11.00 şi la 18.00; înainte de Liturghiile de seară se recită sfântul Rozariu; în fiecare vineri, la ora 17.00 este adoraţie euharistică şi o dată pe lună, la vinerea întâi, are loc adoraţie continuă, 24 de ore, de joi seara până vineri seara; în zilele feriale au loc diferite devoţiuni (luni – către fericitul Ieremia Valahul, marţi – către sfântul Anton de Padova, miercuri – către sfântul Iosif, joi – pentru chemări la preoţie, vineri – către Preasfânta Inimă a lui Isus, sâmbătă – către Inima Neprihănită a Mariei, pentru chemări la viaţa consacrată); în Postul Mare se face Calea Sfintei Cruci în zilele de vineri şi duminică; în lunile mai şi octombrie se recită în mod solemn Rozariu; înainte de zilele importante ale anului liturgic se fac diferite octave şi novene de rugăciune.

Întâlnirile catehetice au loc astfel: luni – lectio divina pentru comunitate şi întâlnirea ministranţilor; în prima marţi din lună, întâlnire comună (adulţi şi tineri); sâmbătă, la 14.00 – pentru copii; la 16.00 – pentru tineri; corul adulţilor se întâlneşte de obicei miercuri seara (19.00), cel al tinerilor – vineri seara (19.00) şi cel al copiilor – joi seara (19.00). Multe din activităţile credincioşilor sunt inserate în paginile revistei parohiale Raze de speranţă şi pe site-ul parohiei: www.parohiaisusbunulpastor.ro

La data de 31 ianuarie 2010, datele statistice ale parohiei sunt următoarele: 591 de locuinţe vizitate şi binecuvântate. Din acestea 420 de familii sunt întregi, 61 de familii mixte, 56 de familii văduve, 35 de familii divorţate, 9 persoane stau singure, iar 10 familii au o situaţie iregulară. În aceste familii trăiesc  1835 de credincioşi, 95 sunt copii cu vârsta 0-7 ani, 105 sunt elevi de la clasele I-VIII, 110 sunt liceeni, 90 sunt studenţi, iar 330 sunt tineri care au terminat şcoala şi nu s-au căsătorit încă, lucrează sau sunt şomeri.

Pr. Paroh,

Francisc Fărcăşel