Post posibil Duminica Floriilor – Săptămâna Sfântă

Miercurea Cenusii

Este cunoscut faptul că una din zilele care strânge cei mai mulți credincioși este Miercurea Cenușii. Chiar dacă aceasta nu este o sărbătoare de poruncă, mulți oameni nu ar lăsa să treacă această zi fără să ajungă la biserică pentru a fi marcați pe frunte de semnul crucii cu cenușă. Până și cei care vin rar la Biserică, fac efortul de a fi prezenți la biserică în Miercurea Cenușii. Această sărbătoare reprezintă prima zi a Postului Mare, perioada în care ne aducem aminte de patima, moartea și învierea lui Isus.

Numele de „Miercurea Cenușii” vine de la obiceiul prin care ramurile de salcie (palmier, măslin sau de alt arbore) sfințite cu ocazia Floriilor de anul trecut, ramuri care au împodobit icoanele și statuile din casele catolicilor timp de aproape un an, să fie aduse la biserică spre a fi arse. Cenușa ce se presoară pe capetele credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie este un semn de pocăință și de angajament de a ține postul în curăție. Este o zi în care noi, catolicii, nu numai că reflectăm asupra noastră, a sufletului nostru, ci și intrăm în dialog cu Dumnezeu, repetând actul de penitență și jurământ față de El. Impunerea cenușii de către preot este însoțită de cuvintele: „Convertiți-vă și predicați Evanghelia”.

Convertirea este marea chemare pe care credinciosul o aude deseori repetată de-a lungul întregului Post Mare. Amintindu-ne de semnificația cenușii și străduindu-ne să trăim în conformitate cu ea în timpul Postului, trebuie să îi permitem Duhului Sfânt să ne îndrepte spre bunătate și dărurire față de aproapele nostru.

Postul ne ajută să instaurăm un raport cu propria persoană. E un semn de disponibilitate de a asculta Cuvântul lui Dumnezeu. E un semn de solidaritate, deoarece renunțarea la ceva nu poate fi un scop în sine, dar motiv pentru a dărui. Timpul Postului Mare înseamnă timp de căutare și de utilizare a căilor de mântuire oferite de Dumnezeu. Iar căile acestea, pe tot parcursul acestui timp de 40 zile, simbol al întregii vieți a omului, sunt cele cunoscute încă de la începutul creștinismului din sfintele Scripturi. Rugăciunea este calea noastră de a consolida legătura cu Dumnezeu. Prin ea, privirea noastră este îndreptată mereu spre El.

Așadar, să ne rugăm atât Tatălui cât și Fiului să ne îndrume în perioada postului și să ne facă conștienți de starea noastră de spirit atunci când suntem binecuvântați cu cenușă.

Maria Bejan

Lasati un comentariu