Pelerinaj al inimii O sfântă a zilelor noastre

Începutul anului şcolar

Copiii şi tinerii din parohia „Isus, Bunul Păstor” din Roman au participat duminică, 20 septembrie 2009, ora 9.00, la Sfânta Liturghie, celebrată de pr. vicar Iulian Roca, care a marcat începutul noului an şcolar.

Începutul unui nou an şcolar, pe lângă pregătirea specifică unei astfel de perioade, a cuprins o pregătire şi în plan spiritual. Astfel că vineri, 18 septembrie, la ora 17.00, tinerii au fost prezenţi în biserică la o oră de adoraţie, după ce înainte, cu abnegaţie, şi-au dat concursul la organizarea şi alcătuirea unui cadru plăcut: aranjamentul din faţa altarului, reflecţiile, rugăciunile pentru adoraţie, precum şi lecturile, intenţiile de la rugăciunea universală şi darurile de la ofertoriu pentru Sfânta Liturghie de duminică.
La începutul cuvântului de edificare sufletească s-au accentuat trăirile ce caracterizează acest nou început şi motivul prezenţei noastre în casa Domnului: „La început de an şcolar ne-am adunat toţi, împreună, la această Sfântă Liturghie, pentru a-l face părtaş şi pe Dumnezeu în parcursul vieţii noastre, în diferitele sale etape. Iar una dintre acestea este şcoala… Totdeauna începutul unui nou an şcolar este încărcat de emoţii şi speranţe: avem speranţa că noul an va fi mai bun, cu rezultate mai bune”.
Predica a mai conţinut câteva consideraţii despre importanţa prezenţei într-un mediu educaţional formativ şi despre familia creştină, ca prim izvor al constituirii ca persoane integre: „A frecventa şcoala înseamnă a recunoaşte faptul că în viaţa noastră sunt necesare valorile… Familia are un rol esenţial în stabilirea reperelor valorice ale copiilor. Influenţa familiei este mult mai importantă decât decizia unei instituţii. Familia creştină reprezintă spaţiul intim cel mai de preţ pentru cultivarea iubirii conjugale, a iubirii părinteşti şi a iubirii frăţeşti”.
La sfârşitul predicii, părintele, prin pilda relatată, a dorit să conştientizeze asupra priorităţii comuniunii dintre persoane în faţa procesului de asimiliare al cunoştinţelor, al studiului: „Un rege tânăr şi dornic de cunoaştere le-a poruncit învăţaţilor din ţara sa să adune în scris tot ceea ce este mai important din toată istoria lumii. După 40 de ani i-au prezentat rezultatele în o mie de volume. Regele, care între timp împlinise 60 de ani, spuse: «O mie de cărţi nu mai pot citi. Scoateţi esenţialul din acestea». După zece ani, învăţaţii au rezumat conţinutul în o sută de cărţi. Regele spuse: «Şi acestea sunt prea multe. Am deja 70 de ani. Scrieţi-mi esenţialul». Învăţaţii s-au apucat de lucru şi au scos esenţialul într-o singură carte. S-au prezentat la rege. Acesta era deja pe patul de moarte şi dorea să afle cel puţin sinteza acestei lucrări a învăţaţilor. Atunci preşedintele comisiei rezumă esenţialul istoriei omenirii într-o singură frază: «Ei au trăit, au suferit şi s-au bucurat în această viaţă. Ceea ce contează şi ceea ce dăinuie este iubirea»”.
La început de an şcolar, rugăm pe milostivul Dumnezeu, izvorul iubirii şi al înţelepciunii, să binecuvânteze pe toţi elevii, învăţătorii, profesorii şi părinţii, ca împreună să se bucure de lumina educaţiei care cultivă demnitatea umană şi comuniunea fraternă.

Pr. Iulian Roca
Albumul foto Început de an şcolar (20 septembrie)

Lasati un comentariu